Internets utveckling

Internet är troligtvis något av det största som hänt mänskligheten, i alla fall på informations- och kommunikationsområdet. Här följer en liten kort text om hur Internet utvecklats sedan starten för ett antal decennier sedan.Internet

I begynnelsen

Internets födelse brukar normalt dateras till någonstans i slutet av 1960-talet när det så kallade ARPANET skapades av den amerikanska militärens forskningsanstalt.I början av 1980-talet började även amerikanska universitet utveckla datanät för kommunikation och man kan säga att det var nu det Internet så som vi känner det idag började ta form. Några år senare togs även de första domänadresserna i bruk, som till exempel .com och .se. Till Sverige och Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg kom Internet år 1984 då den första svenska IP-adressen registrerades där.I takt med att datorerna i början av 1990-talet blev alltmer avancerade utvecklades också Internet i form av det så kallade World Wide Web, vilket var ett helt nytt sätt att söka information på. Framför allt gjorde World Wide Web att Internet fick en ny struktur, vilket förbättrade användarvänligheten avsevärt. När webbläsaren Netscape lanserades i slutet av 1994 hade Internet börjat slå igenom på bred front. I augusti året efter släppte även Micrsoft sin webbläsare i form av Internet Explorer.

Bredbandet revolutionerade

En stor revolution i Internets utveckling var när bredband istället för modem började användas  under första halvan av 2000-talet eftersom detta gjorde att kapaciteten för den mängd data som kunde skickas ökade markant. Nu öppnades möjligheten att till exempel se på film, TV och olika typer av klipp på nätet, något som med modem hade varit nästintill omöjligt.Youtube är kanske det allra tydligaste exemplet på vad bredband gjort för Internets utveckling. Idag finns miljontals klipp av alla möjliga slag att bevittna på Youtube. Annat var det år 2005 när det första klippet laddades upp på sidan. Klippet kan du se här.E-handeln är en annan viktigt punkt i Internets utveckling. Handeln på nätet började ta fart under andra halvan av 1990-talet när allt fler privatpersoner fick tillgång till Internet. Idag går det som bekant att handla det mesta på nätet, som till exempel filmer, hemelektronik, kläder, skor, resor, biljetter, till och med mat.Trots att Internet nu funnits i drygt ett par decennier så betyder inte det att det inte fortsätter att utvecklas, hela tiden kommer nya företeelser som förundrar och fascinerar. Frågan är vad nästa stora grej blir?

About the author: Lazaro Jerde